Primitivo ir vīnogulājs, kas spēj nodrošināt ļoti augstu cukura koncentrāciju un līmeni, kā arī efektīvi pārveidot lielu daļu no šī cukura spirtā. Tāpēc nav nekas neparasts sastapt Primitivo vīnus ar 16°–17° un pat 18° alkohola saturu.
Lai varētu izgatavot šādu vīnu ir jāievēro zināmi noteikumi:
Augsts cukura saturs vīnogās
Primitivo vīnogas dabiski uzkrāj augstu cukura līmeni, jo tās nogatavojas siltajā Apūlijas klimatā. Augstāks sākotnējais cukura saturs misā nodrošina iespēju saražot augstāku alkohola saturu fermentācijas procesā.Alkohola toleranti raugi
Lai fermentācija turpinātos līdz augstam alkohola līmenim, tiek izmantoti vai nu dabīgie raugi ar augstu alkohola toleranci, vai selekcionēti komerciālie raugi, kas spēj izturēt alkohola koncentrāciju līdz 16–17%. Dabīgie raugi reti sasniedz šādu līmeni bez rūpīgas kontroles.Fermentācijas kontrole
Laba temperatūras kontrole fermentācijas laikā palīdz raugiem izturēt apstākļus, kas rodas pie augsta alkohola satura. Ideāli fermentācijas apstākļi nodrošina, ka raugi nepārtrauc darbu pārāk ātri.Koncentrētas misas izmantošana
Dažreiz tiek izmantota koncentrēta misa, lai palielinātu alkohola saturu un piešķirtu vīnam intensīvāku garšu.Īpaši labvēlīgi ražas gadi
Noteiktos gados, kad klimats ir īpaši silts un sausums veicina cukura uzkrāšanos vīnogās, ir iespējams iegūt dabīgu fermentāciju ar augstāku alkohola saturu, īpaši Primitivo šķirnei.
Šāda veida vīni ir spēcīgi, ar izteiktu garšu un bieži vien izteiktu saldumu, kas labi sabalansē alkohola intensitāti. Šie vīni ir piemēroti ilgstošai nogatavināšanai. Ja esi sastapis šādu vīnu, tas, iespējams, nāk no īpaši karsta ražas gada vai arī ir veikta rūpīga fermentācijas vadība.
Donato Angiuli izveidoja Maccone zīmolu kā nišas līniju savai vīna darītavai. Maccone bija pirmā vīna meistara vārds Angiuli vīna darītavā – iespaidīga personība ar izcilu profesionalitāti, labi zināma un cienīta reģionālo vīndaru vidū.
Šīs sērijas vīni tiek gatavoti no seniem Alberello vīnogulājiem, kuru vecums ir no 50 līdz 80 gadiem. Katrs vīnogulājs ražo tikai nelielu daudzumu vīnogu, taču tieši tas vēl vairāk paaugstina vīna kvalitāti un koncentrāciju.
Alberello metode
Lielākajā daļā pasaules vīnogulājus audzē garās rindās, piestiprinātus pie stiepļu režģiem. Alberello metode izceļas kā sena un tradicionāla vīnkopības pieeja, kas sakņojas vēsturiskajās audzēšanas tehnikās. Nosaukums Alberello cēlies no itāļu vārda "mazs koks", un šī metode ir unikāla ar savu audzēšanas veidu.
Atšķirībā no ierastajām vīnogulāju apmācīšanas metodēm, Alberello metode ietver rūpīgu atzarošanu, kas veido kompaktu, noapaļotu formu, atgādinot nelielu koku. Vīnogulāji tiek apgriezti tā, lai tiem būtu centrālais stumbrs ar īsiem, kupliem sānu zariem. Šī unikālā struktūra nodrošina blīvu lapotni, kas pasargā vīnogas no pārmērīgas saules ietekmes un palīdz saglabāt optimālu mitruma līmeni, kas ir būtiski vīnogu vienmērīgai nogatavošanai. Papildus tas uzlabo gaisa cirkulāciju starp vīnogulājiem, samazinot slimību un pelējuma risku.
Lai gan Alberello metode samazina ražību, tā būtiski uzlabo vīnogu kvalitāti un koncentrāciju, nodrošinot izteiksmīgākas garšas īpašības vīnā. Tā arī veicina vīnogulāju ilgmūžību – šādi audzēti augi var sasniegt pat 100 gadu vecumu, ievērojami pārsniedzot parasto, režģos audzēto vīnogulāju mūžu. Turklāt šī metode nodrošina lielāku izturību pret slimībām un sēnītēm, jo vīnogulāji aug brīvā formā un spēj labāk pielāgoties apkārtējās vides apstākļiem.
Tomēr Alberello metodei ir arī savi trūkumi – viens no lielākajiem ir neiespējamība automatizēt ražas novākšanu. Tā kā katrs vīnogulājs veido unikālu, trīsdimensiju formu, mehāniskās ražas novākšanas mašīnas to nevar efektīvi apstrādāt. Visas Alberello vīnogas tiek vāktas tikai ar rokām, nodrošinot augstāku darba intensitāti, bet arī garantējot rūpīgu atlasi un labāko ogu kvalitāti.