Domini Veneti Appassimento Rosso 2023, 14%. Sauss sarkanvīns

Cantina Valpolicella Negrar, Itālija, Veneto reģions.
Vīnogas: 50% Corvina, 10% Corvinone, 30% Rondinella, 10% Cabernet Sauvignon. Vīns tiek gatavots no vītinātām vīnogām. Ķekari tiek žāvēti 60 dienas, lai iegūtu lielāku koncentrāciju. Izturēts 4 mēnešus ozolkoka mucās. Ļoti augļains un bagātīgs, ar ķiršu notīm.

11,90 €

Etiķetē redzam dažādu elementu pārpilnību, kas atsaucas uz Marko Polu – Venēcijas tirgotāju un ceļotāju. Mongoļu zobeni norāda uz bīstamajām tikšanām ar Tālo Austrumu bandītiem, bet uguni elpojošs pūķis simbolizē nepieredzētus dzīvniekus, kurus ceļotājs sastapa ceļojuma laikā. Uz etiķetes var redzēt arī Svētā Marka katedrāli, Pamira kalnus, Gobi tuksnesi, Cjinu dinastijas vasaras pili, mongoļu augstmaņu zīmotnes un paša Marko Polo portretu.

Appassimento ir sena vīna ražošanas metode, kas pazīstama jau kopš seniem laikiem. Pēc ražas novākšanas vīnogas tiek žāvētas vidēji trīs līdz sešus mēnešus, pārvēršoties rozīnēs. Lielākā daļa mitruma iztvaiko, bet paliek koncentrēts cukurs, garšas un aromāti. Vīns sanāk sulīgs, nedaudz kūpināts, ar bagātīgu garšvielu piegaršu un zemu skābumu.

Šī metode kļuva par daļu no Valpolicella vīnu raksturīgā stila. Itāļu valodā vārds appassimento nozīmē "novīst". Sākotnēji vīnogu ķekarus, aizlaužot zaru, vienkārši atstāja žūt laukā, vēlāk tos novietoja šķūnos, kuros abos galos bija atvērtas durvis vai logi, lai nodrošinātu caurvēju un novērstu puvi. Gaisa cirkulācija ir ļoti svarīga. Vīnogu ķekari tiek novākti un novietoti uz koka plauktiem vai tiek iekārti, lai žūtu rudens mēnešos. Šajā procesā ogas zaudē apmēram 30% no ūdens satura, kļūstot gandrīz par rozīnēm, kas ir bagātīgas ar garšu un cukuru.