Cantina
Angiuli Donato, Apūlija, Itālija
100% Negroamaro. Šim vīnam ir rubīnsarkana krāsa ar sabalansētu tanīnu struktūru un pikantu aromātu. Garša ir harmoniska, ar vidēju ķermeni un patīkamām augļu un garšvielu notīm.
Ieteicams pasniegt pie sēņu risoto, ceptas vai grilētas gaļas, kā arī sautētas sarkanās gaļas ēdieniem.
Negroamaro ir vīnogu šķirne, kas cieši saistīta ar Itālijas Apūlijas reģionu, īpaši Salento pussalu. Šīs vīnogas ir pazīstamas ar savu tumšo krāsu un raksturīgo garšu.
Nosaukums "Negroamaro" burtiski nozīmē "melns un rūgts" (no itāļu valodas "negro" – melns un "amaro" – rūgts), kas atspoguļo vīnogu dziļo krāsu un iespējamo garšas profilu. Tomēr pastāv arī teorija, ka nosaukums varētu būt cēlies no diviem vārdiem, kas abi nozīmē "melns" – latīņu "niger" un grieķu "mavro". Šī etimoloģija norāda uz vīnogu tumšo krāsu un iespējamo saistību ar seno grieķu un romiešu kultūru.
Lai gan precīza Negroamaro izcelsme nav pilnībā skaidra, tiek uzskatīts, ka šī šķirne ir audzēta Apūlijā jau gadsimtiem ilgi. Daži avoti norāda, ka vīnogas varētu būt ievestas reģionā grieķu kolonizācijas laikā, iespējams, caur mūsdienu Albānijas teritoriju. Negroamaro ir pazīstama ar spēju pielāgoties karstiem un sausiem apstākļiem, padarot to piemērotu Apūlijas klimatam.
Šodien Negroamaro ir viena no galvenajām Apūlijas sarkanvīna šķirnēm, kas tiek izmantota gan vienšķirnes vīnos, gan maisījumos, radot vīnus ar bagātīgu aromātu un dziļu krāsu.